מהי באמת תזונה נכונה ובריאה?

חיפוש מאמרים



מהי באמת תזונה נכונה ובריאה?

ליטל ליבנה

האם מתאימה לי תזונה פליאוליתית (תזונת האדם הקדמון) שכל כך הרבה מדברים עליה היום?

האם עדיפה דיאטה המבוססת על פחמימות?

או אולי דיאטה המבוססת על חלבונים?

מה עם הפרדת פחמימות מחלבונים? האם זה באמת נחוץ?

ומה עם ניקוי הגוף מרעלים? האם באמת יש צורך לעשות אותו?

איך אפשר לרדת במשקל ולהישאר שבעים בלי לחשוב כל הזמן על אוכל?

האמת היא שאין דרך אחת נכונה ותשובה אחת נכונה עבור כולם, כשם שאין אדם אחד הדומה לשני (חוץ מתאומים זהים, כמובן!). יש אנשים שיימנעו מאכילת פחמימות כדי לרדת במשקל או לאזן את הסוכרת והם יסבלו מחולשה וכאב ראש נוראיים, ויש אנשים שהורדת הפחמימות והמעבר לתזונה עשירה בחלבונים תעשה להם רק טוב.

אז מה בכל אופן מומלץ באופן כללי לרוב חלקי האוכלוסייה על- פי המחקרים האחרונים והגישות התזונתיות המתקדמות?

הינה לכם כמה טיפים ראשוניים:

  • התזונה שלנו צריכה להיות כמה שיותר קרובה לאמא-אדמה ולכלול את כל אבות המזון – דברים בצורתם הטבעית שנקטפו מהעצים או הוצאו מהאדמה: מזון מן הצומח כמו ירקות, ופירות, זרעים ואגוזים,  או נלקחו מבעלי חיים: מזון מן החי – עוף הודו, בשר בקר או דגי ים שונים העשירים באומגה 3.
  • אנחנו צריכים לשתות מספיק מים כדי להשקות את עצמנו ולמנוע התייבשות . הגוף שלנו ומורכב מ-60%-70% מים ואנחנו צריכים לדאוג לחידוש המלאי כל הזמן.
  • השמנים שאנו צורכים צריכים להיות מכבישה קרה, באיכות מעולה לא יותר מ- 0.8 דרגת חמיצות.
  • הזרעים והאגוזים צריכים להיות טבעיים ולא קלויים ולא יותר מחופן ליום.
  • הדגנים המלאים צריכים לבוא בצורתם הטבעית ומבושלים במים (לדוגמה - אורז מלא, קינואה, אמרנט, כוסמת)
  • עדיף לצרוך כמה שפחות לחם –כלומר, כמה שפחות קמח, כי קמח הוא דבר מעובד וכמויות גדולות ממנו גורמות לנו לחוש באי-נוחות מתמדת במערכת העיכול, ולהיות מועדים למחלות שונות.
  • עדיף להימנע מדברי חלב פרה כי הם הוכחו כלא בריאים עם זיקה להרבה מאוד מחלות.
  • יש לצרוך חלבון מן הצומח הנמצא בקטניות (שעועית בכל מני צבעים, עדשים, מש, פולי סויה וכו')

ולשאלה החשובה – איך לאכול? כמה ארוחת ביום? באיזה מרווחים?

התשובה היא: בין 3-5 ארוחות ביום במרווחים פחות או יותר שווים על-פי סדר היום שלכם ומידת הרעב שלכם.

חשוב לאכול לאט, לשים את הסכו"ם בין ביס לביס על השולחן וללעוס את האוכל היטב, עד שהוא ממש הופך ל-עיסה בתוך הפה. כך אנחנו משיגים את העיכול המקסימלי שמתחיל תמיד עם הרוק בתוך הפה.

הינה לכם תפריט לדוגמה שאפשר להתחיל ממנו את הדרך הבריאה:

תוכנית הרזיה ואיזון הגוף בגישה האינטגרטיבית

  1.  שתייה במשך היום – 10-12 כוסות מים, מי סודה  ותה צמחים, לא כולל קפה ותה שחור.
  2.  תמיד להתחיל את היום בכוס מים פושרים עם חצי לימון סחוט.
  3.  כ-20 דקות לאחר כל  ארוחה  גדולה מומלץ לשתות כוס תה ירוק.
  4.  מותר 1-2 כוסות קפה ליום עם מעט חלב 1%. (עדיף חלב צמחי – סויה , אורז ושקדים וכו')
  5.  עדיף לעבור  עם הזמן למשקאות  טבעיים בטעם קפה על בסיס צמח צ'יקוריה הניתנים לקנייה בחנויות טבע: Leroux, פיני , במבו או משקה  צ'יקו פשוט הניתן לקנייה בסופרמרקט.
  6.  ארוחות מסודרות - לאכול כל שלוש שעות.
  7.  פעילות גופנית – 40 דקות הליכה מהירה – 4 פעמים בשבוע

ארוחת בוקר: אחת מהאפשרויות הבאות:

  1. פרי בינוני  (תפוח/ אגס/ כוס אבטיח + יוגורט ביו 11/2% / יוגורט עזים/כבשים +2 כפיות

             זרעי פשתן טחונים/  2כפיות נבט חיטה/ זרעי צ'יאה/ אגוז מלך/ 6 שקדים טבעיים .

  1. חצי קופסת גבינה/קוטג' עד 5% /גבינת עזים +  3 סוגי  ירקות. ( לדוגמה: מלפפון, גזר,

             5    עגבניות שרי)  + (טוסט מפרוסת לחם מלא  - אופציונאלי)

  1. חצי אשכולית/ירקות חתוכים + טוסט מפרוסת לחם קל + 1/3 אבוקדו/ כף טחינה משומשום      מלא.

ארוחת ביניים:

  1. ירקות חתוכים (גזר, מלפפון, גמבה או קולרבי גדול/ שומר  כ-250- גר') + 5 שקדים / 3 חצאי אגוז מלך/4 אגוזי קשיו/4 אגוזי פקאן טבעיים)
  2. פרי טרי + 5 שקדים (תמיד להשרות במים כ-8 שעות לפני כן)

ארוחת צהריים

מנה ראשונה: כוס מרק ירקות עשיר הכולל כל סוגי הירקות חוץ מתפוח אדמה ובטטה.

מנה שנייה: סלט גדול (400-500 גר')  60%-70% מהסלט -  עלי חסה ,עלים ירוקים (בייבי), נבטים ; 30%- 40% - שאר הירקות על פי רצונכם (מלפפון, עגבנייה/עגבניות שרי , צנוניות, פטריות, בצל סגול/ירוק/לבן/ + עשבי תיבול כגון - פטרוזיליה/כוסברה ו/או ירקות/עשבי תיבול נוספים כיד הדמיון.

גר'120-גר'150  גר' חלבון מהרשימה הבאה:

  1. חזה עוף  או חזה הודו בתנור או על מחבת פסים עם  תרסיס שמן
  2. כ-120-150 דג (סול, בקלה, מרלוז, סלומון) .

       . 3 3/4 אבוקדו + 2 קרקר פשתן/3 כפות גרגירי תירס של סנפרוסט

             4.          כוס פולי סויה- אדממה

      5.         קופסת טונה במים + ביצה קשה

  • יש לתבל את הסלט ב-2 כפיות שמן זית/ כף שטוחה של טחינה גולמית מעט מלח ולימון.

ארוחת ביניים

כוס קפה עם מעט חלב / תחליף קפה /תה צמחים עם אחת מן האפשרויות הבאות:

  1. שני תמרים +2 חצאי אגוז מלך
  2. 2 כדורי שוקולד בריאים העשויים מתמרים ואגוזים.
  3. פרי טרי + 6 פיסטוקים טבעיים
  4. חטיף תמרים/פירות יבשים אחרים ואגוזים ללא חומרים נוספים.

ארוחת ערב

* קערת מרק ירקות ללא שמן בבישול – כמו בצהריים

*סלט ירקות בינוני עד גדול כמו בצהריים. ניתן לגוון עם ירקות כמו סלק אדום חי מגורד, קולרבי  או כרוב + אחת מן האפשרויות הבאות:

1. שתי פרוסות לחם מלא קל + חצי קופסת גבינת עזים 5%

2. חביתת ירק עם ביצה + שני חלבונים על תרסיס שמן  עם מדליוני תרד מופשרים/ פטריות ובצל/פטרוזיליה/בצל ירוק וכו'

3. מנת פחמימה: תפוח אדמה בינוני מבושל או אפוי/ בטטה/ כוס אורז מלא/ קינואה/ כוסמת תמיד בתוספת ירקות מבושלים/מאודים/מוקפצים (גזר, שעועית ירוקה, ברוקולי וכו').

4. חצי כוס פחמימה מסעיף 3 (לא כולל ת"א ובטטה) + חצי כוס קטניות (עדשים ירוקים או כתומים/שעועית לבנה/ גרגירי חומוס)

*ניתן להחליף ארוחת צהריים בערב 

אודות כותב/ת המאמר
ליטל ליבנה
משקל הדמיון
צרו עימי קשר
X

צרו קשר

אודות
נטורופתית מוסמכת המטפלת במגוון בעיות בריאות והתנהגויות אכילה בעזרת תזונה נכונה ובריאה, דמיון מודרך ו- NLP, פרחי באך ותרפיות מגע.
המתן

Auto onPageLoad Popup

*אני רוצה לקבל תכנים מעצימים בתחומים הבאים:

כתובת הדוא"ל שתמסרו לא תועבר לכל גורם חיצוני, גם אנחנו שונאים ספאם.